Automašīnas, kas cenšas atrast stāvvietu, izraisa piecus līdz 10 procentus no visiem satiksmes negadījumiem. Nesen veikts pētījums liecina, ka Francijā autovadītāji pavada 70 miljonus stundu, meklējot stāvvietu automašīnai, un tam veltītais laiks ir līdzvērtīgs 600 miljonu eiro zaudējumam.

Ejot uz veikalu, autovadītāji, kas braukā šurp un turp, lai atrastu stāvvietu pēc iespējas tuvāk ieejai, parasti patērē vairāk laika nekā tie, kuri novieto automašīnu pirmajā brīvajā vietā. "Renault" Braukšanas skolas direktors norāda: "Automašīnas novietošana stāvvietā ir ne tikai laikietilpīgs process, bet tas var beigties arī ar sadursmi." Automašīnu stāvvietas ir vietas ar ierobežotu laukumu un lielu daudzumu automašīnu, kas cenšas izpildīt sarežģītus auto novietošanas manevrus, izbraukt no autostāvvietas vai meklēt vietu, kur novietot auto, vienlaikus – tieši tāpēc sadursmes notiek tik bieži.

Ja neesat pārliecināts, ka jūsu auto ietilpst izvēlētajā vietā, labāk necensties tajā ietilpināties, bet gan meklēt citu. Vienmēr jācenšas novietot auto pa vidu starp baltajām līnijām, kas iezīmē stāvvietu, lai netraucētu citiem autovadītājiem. Tieši tā paša iemesla dēļ vajadzētu pārliecināties, vai auto atrodas vienā līmenī ar citiem un neierobežo redzamību. Vienmēr jāpievērš uzmanība ceļa zīmēm, iebraucot autostāvvietā. "Renault" instruktori brīdina: "Sadursmes autostāvvietās nereti notiek tāpēc, ka autovadītāji pieņem, ka viņu braukšanas josla ir galvenā attiecībā pret citām."

Automašīnas novietošana stāvvietā ir stresa pilna nodarbe, kas var izraisīt agresīvu uzvedību. Lai no tā izvairītos, instruktori iesaka ievērot šādus noteikumus:
– izmantojiet tikai vienu stāvvietu, novietojot savu auto tieši tās vidū;
– pievērsiet uzmanību visiem tuvumā esošajiem gājējiem;
– vienmēr izmantojiet virzienrādītājus, lai informētu par saviem manevriem;
– durvis atveriet ļoti uzmanīgi, lai netrāpītu blakus esošajai automašīnai;
– ja pamanāt citu autovadītāju, kas vēlas novietot savu auto kādā konkrētā vietā, necentieties viņu apsteigt;
– nenovietojiet savu auto invalīdiem paredzētā vietā, ja vien jums nav tiesības to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!