Foto: Publicitātes foto

Uz Rīgas - Jelgavas šosejas, Olainē, pirms gājēju pārejas uzstādīts luksofors ar iebūvētu braukšanas ātruma mērīšanas radaru, portālu "Delfi" informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC). Ja autovadītājs pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, luksoforā tiek aktivizēts sarkanais signāls, kas liek braucējam uz pārdesmit sekundēm apstāties. Līdzīga luksofora sistēma uzstādīta arī Babītē.

Luksofors atrodas apdzīvotas vietas teritorijā, ceļa posmā, kur maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir 70 km/h. Gājēju pārejas luksofors papildināts ar ātruma kontroles radariem un videokamerām. Katrā braukšanas virzienā uzstādīts viens radars uz konsoles virs ceļa, 120 metrus pirms gājēju pārejas. Turklāt par braukšanas ātruma mērīšanu autovadītājus informē ceļa zīme "Fotoradars".

Ja autovadītāji pārsniedz radaros iestatīto ātrumu, tiek dots signāls luksofora vadības sistēmai, un konkrētajā virzienā tiek apturēta satiksme uz 20 sekundēm, luksoforā ieslēdzot dzelteno un pēc tam sarkano gaismas signālu.

Ātruma pārkāpējs vai tā transporta līdzekļa reģistrācijas numurs fiksēts netiek, vienīgā sankcija pārkāpējiem ir lieka apstāšanās, norāda LVC.

Ātruma radaru uzstādīšanas mērķis esot nodrošināt to, lai autovadītāji ievērotu atļauto braukšanas ātrumu konkrētajā ceļa posmā, tā paaugstinot mazaizsargāto satiksmes dalībnieku – gājēju – drošību uz gājēju pārejas.

Lai nodrošinātu satiksmes drošību un vienmērīgu satiksmes plūsmu konkrētajā ceļa posmā Olainē, autovadītāji tiek aicināti ievērot ar ceļa zīmēm noteikto maksimālo atļauto braukšanas ātrumu un drošu attālumu no priekšā braucošā transporta līdzekļa.

Šis nav pirmais šāda veida luksofors. Līdzīgs luksofors pirms vairāk nekā gada ir uzstādīts Babītē. Tas darbojas bez problēmām un ir izpelnījies satiksmes ekspertu atzinību, uzsver LVC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!