Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 22. martā, Rīgas Motormuzejā tiks atklāta izstāde "Amerikāņu muskuļauto skaistums". Tajā pirmo reizi Latvijā vienkopus būs aplūkojams tik plašs pagājušā gadsimta 60. un 70. gadu amerikāņu jaudīgo ielas sporta mašīnu klāsts – "Dodge Challenger", "Chevrolet Corvette Stingray", "Chevrolet Camaro Mark I", "Chevrolet De Luxe Low Rider" un citas, portālu "Delfi" informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar amerikāņu automašīnu īpašnieku biedrību "Amerikāņu auto klubs", savukārt spēkrati uz izstādi ceļojuši ne tikai no Latvijas.

20. gadsimta amerikāņu popkultūra nav iedomājama bez "Coca Cola" un Elvisa Preslija, tāpat kā bez jaudīgām, ātrām un skaļām ielas sacīkšu mašīnām, sauktām par "American Muscle Cars". Šādu ielas sporta mašīnu laikmets sākās sešdesmito gadu vidū ASV, Detroitā. Lielās autoražotāju kompānijas "General Motors", "Ford" un "Chrysler" piedāvāja sērijveida ģimenes spēkratus, kas aprīkoti ar forsētiem lielas kubatūras un jaudas dzinējiem. Šādu rūpnieciski uzlabota ielas sacīkšu auto iegāde nebija dārga, bet braucējam deva milzīgu adrenalīna devu, jo auto bez žēlastības svilināja riepas un padevās sānslīdēm.

"Muskuļauto" ēra veicināja arī ASV autosporta izaugsmi. Dienvidu štatos attīstījās "Drag Race" sacensības un īpašu popularitāti izpelnījās Bonevilas Sāls pludmales ātrumsacīkstes, kas savu popularitāti nav zaudējušas arī mūsdienās un ir pāraugušas par nedēļu garu ātruma festivālu.

Diemžēl tā kā daudzas interesantas lietas beidzas, 70. gados sākās arī "muskuļauto" ēras noriets. Ekoloģijas normas noteica, ka bezsvina benzīna lietošanai vajadzīga augstāka kompresijas pakāpe, auto kļuva dārgāki un lēnāki, bet dzinēji – ekonomiskāki un mazjaudīgāki.

Izstāde "Amerikāņu muskuļauto skaistums" būs apskatāma katru dienu no pulksten 10 līdz 18, līdz pat šāgada 6. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!