Pareizāk, sakot, kādēļ vajadzīgs aklās zarnas tārpveida piedēklis? Tāds ir tikai cilvēkiem, pērtiķiem, trušiem un dažiem citiem grauzējiem. Cilvēkam tas ir 8 – 20 cm garš un 0,5 - 1 cm resns zarnas atzarojums ar slēgtu galu, kas atrodas blakus tievās un resnās zarnas savienojumam un par kuru parasti atceras tikai tajos gadījumos, kad tas ir iekaisis (sācies apendicīts) un to nākas izgriezt.
Pētot trušus, sākotnēji tika secināts, ka tas ir rezervuārs baktērijām, kas piedalās barības sašķelšanā. Taču šāds pieņēmums neizskaidro, kāpēc citiem dzīvniekiem ar līdzīgu gremošanas sistēmu nav šāda piedēkļa un savukārt kāpēc cilvēkam tāds ir? Pētījumi zem mikroskopa parādīja, ka aklās zarnas piedēklis lielā mērā sastāv no limfoīdajiem audiem, kas sastopami limfmezglos un dažviet arī gremošanas traktā.

Gremošanas trakta limfoīdo audu funkcijas ir slikti zināmas, taču ir skaidrs, ka šie audi piedalās svešu antigēnu atpazīšanā. (Antigēni ir lielmolekulāri savienojumi, kas izraisa organisma imunoloģisku reakciju - antivielu veidošanos). Kaut arī aklās zarnas piedēklis bieži tiek saukts par rudimentāru, no agrākiem evolūcijas posmiem saglabājušos un pakāpeniski atmirstošu orgānu, kas neveic nekādas funkcijas, jaunākie pētījumi vedina domāt, ka tam tomēr ir sava loma cilvēka imūnsistēmas darbībā.

Agrā bērnībā piedēkļa nozīme acīmredzot ir vislielākā, jo tas sasniedz maksimālo attīstības pakāpi drīz pēc bērna piedzimšanas, bet dzīves gaitā pakāpeniski samazinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!