Foto: Publicitātes foto
Videi draudzīgais enerģijas uzņēmums "AROA" nesen uzbūvējis jau pēc skaita otro Saules Tulpes (Solar Tulip) elektrostaciju Spānijā. Šī elektrostacija ne tikai izskatās savādāk nekā citi elektrības ģeneratori, kas enerģiju ņem no Saules, bet arī darbojas citādi.

Saules gaisma no 50 spoguļiem tiek atstarota uz milzīgu tvertni. Taču atšķirībā no līdzīgām stacijām, šajā tvertnē atrodas nevis ūdens, bet gaiss. Tas tiek sakarsēts līdz pat 1000°C temperatūrai un tālāk, tam izplešoties, tas griež turbīnu, kas ražo elektrību. Šai sistēmai vajag līdz pat 10 reižu mazāk ūdens kā pierastajām Saules elektrostacijām, kas gaisa vietā karsē ūdeni. Katra šāda stacija ražo līdz pat 100 kWh elektrības, turklāt ir iespējams novietot šādus Saules torņus blakām vienu otram. Tāpat stacija tumsas brīžos vai mākoņainā laikā nepārtrauktai enerģiju ražošanai var izmantot biomasas enerģiju vai biogāzi.

Lai padarītu iekārtu vēl energoefektīvāku, liekā stacijas radītā siltumenerģija var tikt izmantota citiem mērķiem, piemēram, lai darbinātu ūdens atsāļošanas iekārtu un piegādātu spāņiem 3 m3 tīra ūdens dienā. Katra torņa cena ir 550 000 ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!