Foto: DELFI

Vācijas informācijas sistēmu drošības aģentūra ieteikusi visām valsts iestādēm pārstāt lietot "Microsoft" interneta pārlūku "Internet Explorer" (IE) sakarā ar ievainojamību, kas atrasta vairākās pārlūka versijās, ziņo starptautiskie mediji.

Līdzīgu brīdinājumu izteikusi Zviedrijas datu drošības aģentūra "CERT.se", raksta avīze "Dagens Nyheter".

Kā ziņo televīzijas ziņu kanāls "Sky News" savā portālā, Vācijas drošības aģentūra "Federal Office For Information Security" paziņojusi, ka IE ievainojamība jau esot izmantota "mērķētiem uzbrukumiem" pret dažādām informācijas sistēmām, tas ir, centieni ielauzties noteiktās datu sistēmās.

Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "CERT.LV" speciālists Gints Mālkalnietis teica, ka "CERT.LV" pagaidām īpašu trauksmi necels, taču ieteic visiem, kas lieto IE, izmantot kādu citu pārlūku līdz brīdim, kad "Microsoft" izsūtīs kārtējo IE jauninājumu ar ievainojamības "ielāpu".

Kā ziņo britu avīzes "The Telefgraph" ziņu portāls, "Microsoft" jau piedāvājis pagaidu "ielāpu" lejupielādei un programmatūras kompānija apgalvojusi, ka pamanīts tikai neliels skaits "mērķētu uzbrukumu" pret IE lietotājiem. Tā sauktie "mērķētie uzbrukumi" (no plaši lietotā angliskā "targeted attack") parasti vēršas pret kāda konkrēta uzņēmuma vai iestādes datu sistēmām, krāpniecības, darbības traucēšanas vai izspiegošanas nolūkos.

Mālkalnietis arī norādīja, ka Latvijā IE izmanto samērā maz, visticamāk, to ne īpaši daudz lieto arī valsts iestādēs. Biežāk izmantojot atvērta koda pārlūku "Firefox", uz kura atrastā ievainojamība neattiecas. Viņš teica, ka, ja "CERT.LV" pamanīs uzbrukumu centienus pret IE lietotājiem Latvijā, tad tiks apsvērta stingrāka brīdinājuma izteikšana.

"Pagaidām iesakām lietot citu pārlūku, salāpīt IE, un saskaņā ar labu praksi nedoties uz nepazīstamām saiknēm, kas parādās negaidītā vai aizdomīgā e-pastā," teica Mālkalnietis.

Kā ziņo "The Telegraph", "Microsoft" pilnu IE jauninājumu varētu piedāvāt automātiskai lejupielādei un instalācijai tikai apmēram pēc nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!