Foto: NASA
Baldones observatorijā ar Šmidta teleskopu pirmo reizi Latvijā atklātajai mazajai planētai dots vārds "Baldone", portālu "Delfi" informēja Latvijas Universitātē. Tā ir piecpadsmitā mazā planēta, kas nes ar Latviju saistītu vārdu Saules sistēmā.

Mazajai planētai ar līdzšinējo pagaidu apzīmējumu "2008 AU101" piešķirts numurs 274084 un dots vārds "Baldone". Tas panākts, Latvijas Universitātes Astronomijas institūta Astrofizikas observatorijai Baldones Riekstukalnā cieši sadarbojoties ar Starptautiskās Astronomijas savienības Mazo planētu centru ASV (IAU Minor Planet Center (MPC)) un Viļņas Teorētiskās fizikas un astronomijas institūtu.

Asteroīds jeb mazā planēta "Baldone" pieder galvenajai asteroīdu joslai, kas atrodas starp Marsu un Jupiteru. To 2008. gada 3. janvārī ar atjaunoto Baldones Šmidta teleskopu atklājis Latvijas astronoms Ilgmārs Eglītis, bet orbītas aprēķinus veicis Lietuvas astronoms Kazimieras Černis. Asteroīds 3,73 gados apriņķo Sauli pa nedaudz izstieptu orbītu. Tā absolūtais lielums ir 17,0; pieņemot, ka asteroīds, visticamāk, ir akmens ar albedo (virsmas atstarošanas spēju) no 0,1 līdz 0,2, tā diametrs ir ap pusotru kilometru.

No 9. decembra šī nelielā debess ķermeņa koordinātes debesīs jebkuram laika intervālam ir iespējams noskaidrot IAU MPC portālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!