Foto: NASA
Pretēji iepriekšējām hipotēzēm, uz Saules ir iespējami tā sauktie superuzliesmojumi, kuri izraisītu līdz šim nepiedzīvota stipruma magnētiskās vētras un radiācijas starojumu, nodarot nopietnu kaitējumu Zemei. Pie tāda secinājuma ir nonākusi zinātnieku grupa no Kioto Universitātes Japānā, atsaucoties uz Japānas medijiem, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Līdz šim tika uzskatīts, ka uz Saules var notikt tikai parastie uzliesmojumi, kuri rada magnētiskās vētras, kas spējīgas traucēt sakaru sistēmas un sabojāt satelītus, bet superuzliesmojumi iespējami tikai uz zvaigznēm, kuru tuvumā riņķo smaga planēta ar Jupiteram līdzīgu masu, izraisot tā saukto "karstā Jupitera" efektu.

Cenšoties pārbaudīt šo teoriju, zinātnieku grupa ar teleskopa palīdzību no 2009. gada aprīļa līdz decembrim ik pēc 30 minūtēm mērīja aptuveni 83 tūkstošu Saulei līdzīgu zvaigžņu spožumu.

Pētījuma rezultātā uz 148 zvaigznēm konstatēja 365 superuzliesmojumus, bet "karstā Jupitera" efekts uz tām nav konstatēts. Tas ļāvis pētniekiem secināt, ka superuzliesmojumi teorētiski ir iespējami arī uz Saules. "Tāda parādība Zemei var nodarīt lielu ļaunumu, mēs turpināsim pētījumus," žurnālistiem pavēstīja zinātnieku grupas vadītājs Kandzunari Sibata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!